4 & 5 mei

Herdenken en Vieren

4 mei Dodenherdenking

Elk jaar herdenkt Elburg bij het monument op de wal de doden die gevallen zijn in de 2e wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de gevallenen van de gemeente Elburg. Vanaf de Ledige Stede vertrekt de stoet via de Joodse Begraafplaats naar dit monument. Hier is een sfeervolle herdenking m.m.v. trommelaars van Excelsior, Scouting Elburg, Mannenkoor OBK en muziekvereniging Concordia. Na een korte overdenking en het lezen van een gedicht worden de bloemstukken gelegd.

Responsive image

Kranslegging

Wilt u namens uw familie of organisatie een krans leggen op 4 mei? Neem dan contact op met Jan Grolleman 06 25484637

Stadsdichter Ewoud Gosker schrijft ook dit jaar weer een gedicht. Het zal worden voorgedragen door Lieke klein, winnares van voorleeswedstrijd Elburg 2018.

Monument

Bron Elburger Courant 16 april 1948 www.streekarchivariaat.nl/nl/elburg/documentatie/31-artikelen-elburg/139-onthulling-heldenmonument Het Heldenmonument op de wal is op 13 april 1948 onder grote belangstelling onthuld en overgedragen aan de gemeente Elburg. Het ontwerp is van de vroegere gemeentearchitect van Elburg de heer K. Meijer, terwijl het monumentale hoofdmiddenstuk een kunstwerk is van Titus Leeser, beeldhouwer uit Ommen: de heren W.S. Deetman en A. Hollander te Elburg hebben het metselwerk verzorgd. Van vele zijden is een grote offervaardigheid getoond om de benodigde gelden bijeen te brengen. De afwerking heeft met zeer veel zorg, smaak en kunstzinnigheid met vakbekwame vaardigheid, plaats gehad.

Responsive image
Responsive image

5 mei Bevrijdingsdag

Op 4 mei rond middernacht vertrekt een groep lopers met het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Elburg. Zij lopen in estafette de hele nacht door en brengen zo symbolisch het vuur naar Elburg. 's Ochtendsvroeg rond half tien ontsteken zij het bevrijdingsvuur op de Vischmarkt. Aansluitend wordt de deelnemers en de begeleiders een ontbijt aangeboden in het Gruithuis.

Woensdag 2 mei

19:30 Lezing over de Portugese Joden in Nederland en de Holocaust door Dr. Cohen - Ichtuskerk, Vrijheidsstraat 1

Vrijdag 4 mei

19:15 Opstellen Stille Tocht - Ledige Stede
19:30 Vertrek via Joodse Begraafplaats naar het Monument op de wal
20:00 2 minuten stilte
20:02 Herdenking en Kranslegging
ca. 20.45 Herdenkingsconcert door het Gelders Oratoriumkoor - Grote Kerk

Zaterdag 5 mei

00:30 Bevrijdingsvuur estafette - Vertrek lopers vanuit Wageningen naar Elburg met het Bevrijdingsvuur
ca 09:30 Aankomst lopers en ontsteken Bevrijdingsvuur - Vischmarkt
11:00 Open Joodse wandelingen - vertrek vanaf Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendrikstraat 2
14:00 Open Joodse wandelingen - vertrek vanaf Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendrikstraat 2

Programmaboekje!

Het programmaboekje wordt in eigen beheer gemaakt. Hierin staat alle informatie over het programma op Koningsdag en nog veel meer informatie. Bij de inwoners in de woonkern Elburg wordt het thuisbezorgd!


Sponsoren